Μέσα σε έναν κόσμο που η επίτευξη του ανθρώπινου καλού έχει σχεδόν χαθεί γίνε σαν τον Σίντλερ. Σαν τον Όσκαρ Σίντλερ, έναν Γερμανό επιχειρηματία που κατάφερε να σώσει την ζωή χιλιάδων Εβραίων στο ολοκαύτωμα.
Έναν άνθρωπο που δεν ήταν κάποιος “Άγιος”, που μοναδική του έννοια και προτεραιότητα ήταν απλά το κέρδος. Έναν άνθρωπο που δεν απέχει από την κοινωνία που σε περικλείει. Αλλά στο τέλος της ημέρας ακόμη  και ο πιο διεφθαρμένος άνθρωπος μπορεί να αναδείξει την ευαίσθητη του πλευρά κάτω από όλα τα επίπεδα “υλικών αγαθών” που τον διαχωρίζουν από την ανθρώπινη του φύση. Αυτό κατάφερε ο Σίντλερ. Κατάφερε να θυσίασει κάθε σεντ, κάθε αμάξι, κάθε αγαθό μαζί με την επιχείρηση-αυτοκρατορία και τον εγωισμό του στον βωμό της ανθρώπινης αλληλεγγύης σβήνοντας χιλιάδες ονόματα από την λίστα του βέβαιου θανάτου και προσθέτοντας τα στην δική του, αυτή που άφησε χρυσά γράμματα στην ιστορία του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, την λίστα του Σίντλερ. Κατάφερε να αφήσει στην άκρη τα χειρότερα χαρακτηριστικά της ανθρωπότητας, αυτά που θεωρούμε σήμερα τα σημαντικότερα, και στο τέλος χωρίς τίποτα να αναδείξει τα καλύτερα.
“Θα μπορούσα να σώσω ακόμη έναν..”
Γι’αυτό παρατήρησε τον κόσμο και μέσα σε όλα αυτά που τον διαφθείρουν προσπάθησε να γράψεις την δική σου λίστα για το πως μπορείς να τον κάνεις καλύτερο. Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη, παρά μόνο να έχει βασικό γνώμονα την αγάπη και το καλό.
Διότι το να είσαι ένας καλός άνθρωπος είναι ίσως το ύψιστο αξίωμα όπου ένα άτομο μπορεί να πετύχει. Κάτω από τον ήλιο που φωτίζει αυτόν τον κόσμο κανένας δεν μπορεί να είναι τέλειος, εκτός αυτός που πιστεύει στην παντοτινή νίκη του καλού.